Romuald Kutera Fotografia

Romuald Kutera Performance/ Dokumentacja fotograficzna performance

Romuald Kutera

Artysta multimedialny, tworzy film, video, fotografie, instalacje przestrzenne. Zajmuje się rysunkiem i malarstwem. Absolwent Malarstwa na Wydziale Malarstwa, Grafiki i Rzeźby PWSSP we Wrocławiu (dyplom 1975). W latach 1975-85 pracownik tejże uczelni. W latach 1975-1980 z Anną Kuterą, prowadził we Wrocławiu Galerię Sztuki Najnowszej przy Akademickim Centrum Kultury „Pałacyk” we Wrocławiu, a od 2008 kurator GSN przy Miejskim Ośrodku Sztuki w Gorzowie Wielkopolskim. Od 1977 r. członek ZPAP. Wraz z Janem Świdzińskim i Anną Kuterą był współorganizatorem międzynarodowego ruchu sztuki kontekstualnej.

Wziął udział w ponad 35 wystawach indywidualnych i ok. 180 wystawach zbiorowych m. in. : 1977 - TU - Galeria Sztuki Najnowszej, Wrocław; 1977 - Kontekstualne Tu - Galeria Labirynt, Lublin; 1978 - Racjonalizacje Gier - Galeria Sztuki Najnowszej, Wrocław; 1979 - Projekcje - Mała Galeria, Warszawa; 1978 - Racjonalizacje Gier - Galeria Sztuki Najnowszej , Wrocław; 1981 - Filmy czytane - Maximal Art Gallery, Poznań; 1982 - Filmy czytane - BWA, Gorzów Wlkp. 1984 - Filmy czytane - Galeria Labirynt, Lublin; 1985 - Films to be read - A.R.C. (Artcurture Resource Centre), Toronto, Kanada; 1986 - Księga pustyni - Galeria Foto-Medium-Art, Wrocław; 1986 - Film bez kina - Galeria Foto-Medium-Art, Wrocław; 1990 - Twarz Ściany - Galeria Foto-Medium-Art, Wrocław,1992 - Trójkąty sentymentalne - BWA, Lublin; 2014 - Awangarda nie biła braw. Romuald Kutera / Galeria Sztuki Najnowszej, Muzeum Współczesne Wrocław.