Krzysztof Wojciechowski Fotografia

Krzysztof P. Wojciechowski

Krzysztof P. Wojciechowski (ur. 1947) Zajmuje się fotografią, video, kurator, autor tekstów Studiował fizykę na Uniwersytecie Warszawskim. Fotografuje od końca lat 60.. Od 1968 r. współpracował z Andrzejem Jórczakiem. Od 1968 był członkiem Warszawskiego Towarzystwa Fotograficznego. Pierwsza wystawa „Nasza wystawa psów rasowych” (wraz z Andrzejem Jórczakiem i Pawłem Łuckim) miała miejsce w WTF (1969) i toruńskiej galerii „Prezentacje” (1970). Od 1970 r. współpracował z Henrykiem Gajewskim i Andrzejem Jórczakiem w ramach Galerii Remont i działał w środowisku artystycznym skupionym wokół galerii. Współpracował również z białostocką Galerią „Znak” Janusza Szczuckiego. Od 1975 r. członek ZPAF. W drugiej połowie lat 70. i w latach 80. zrealizował dwa duże cykle „Zabawy dziecięce” i „Przechodzień” (dokumentacja graffiti politycznych). Od początku lat 90. pracował w Małej Galerii ZPAF-CSW. Jego twórczość rozwijała się w dwóch kierunkach – metaforycznym („Parabolae” „Musica Muta”) i parapublicystycznym („Opowieści lewantyńskie”, „Barwy walki”). Ważniejsze wystawy indywidualne: „Imperfectum /Mur” Galeria Remont w Warszawie (1974), „Pejzaże i notatki”, Galeria Znak, Białystok, (1975) „Przechodzień” Galeria Mała ZPAF-PSP, Warszawa, Galeria GN, Gdańsk (1981), „Zabawy dziecięce”, Galeria GN, Gdańsk, BWA Lublin, (1984); ZPAF- Zielona sala, Warszawa (1987) „Parabolae” Galeria FF, Łódź (1996), „Barwy walki”, Mała Galeria ZPAF-CSW, Warszawa (1999). „Opowieści lewantyńskie”, Mała Galeria ZPAF-CSW, Warszawa (2002). „Relations and Notices”, WM Gallery, Amsterdam (2002) (z Januszem Szczuckim. „Musica Muta” Mała Galeria ZPAF-CSW, Warszawa; WM Gallery, Amsterdam (2005). Galeria 5x5, Lwów (2011) „No strings to pull, no buttons to push”, WM Gallery, Amsterdam (2009) „Rejs na Księżyc, Galeria Asymetria, Warszawa (2009). „Dwa cmentarze”, Atelier Foksal,(2009) (z Wiktorem Nowotką) „Czas ujawniony” CSW-Zamek Ujazdowski, Warszawa, „Obrazy ujawnione” Galeria Art+on Warszawa (2010), „When I’m Sixty Four”, CSW-Zamek Ujazdowski, Warszawa (2011) (z Zygmuntem Rytką), „Czas ujawniony”, Szkoła Filmowa w Łodzi 2012) „Jak hartowała się stal”, Galeria 5x5, Lwów (2012) „Czas ujawniony” Gary Bowman Gallery, Lwów; Galeria Camera, Kijów, (2012) „Podwójne ujęcia/Double Takes”, Galeria 2b+r, Warszawa,(2012) „Powidoki”, Atelier Foksal, Warszawa, (2013) (z Andrijem Bojarovem) „2, 4, 24”, Galeria Efremova, Lwów, (2013 ); Centrum Sztuki Współczesnej, Stanisławów (2014) „As Seen on TV”, Galeria FF, Łódź (2014) Ważniejsze wystawy zbiorowe: "PL – A” w Fotogalerie w Wiedniu (1996), „Czas zapamiętany” CSW-Zamek Ujazdowski, Warszawa (2007), „Marzyciele i świadkowie. Fotografia polska XX wieku” Muzeum Czartoryskich, Kraków (2008), „Ikony zwycięstwa” (2009), „Konceptualizm. Medium fotograficzne”, Muzeum Miasta Łodzi, Łódź (2010), „Flagi”, MCSW Radom (2011) „Polska fotografia konceptualna”, Freies Museum, Berlin (2011) „Uncertainty”, (w ramach Tygodnia Sztuki Aktualnej), Szewska 1, Lwów, (2012) Teksty, konteksty, interteksty. Kolekcja w procesie“, MCSW Elektrownia Radom (2013) „Foto-obiekt”, Galeria Propaganda, Warszawa (2013) „Fotoobiekt zidentyfikowany...”, CSW Elektrownia, Radom (2013)