Andrzej Różycki Fotografia

Andrzej Różycki

Andrzej Różycki (ur. 1942) W latach 1961-1966 studiował na kierunku konserwacji zabytków i muzealnictwa Wydziału Sztuk Pięknych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu (dyplom w 1966 r.). W latach 1969-1075 studiował na wydziale reżyserii PWSFTViT. Po ukończeniu studiów, wykładał w Szkole Filmowej. W latach 60. związał się z progresywnym awangardowym ruchem artystycznym. Od 1964 r. był uczestnikiem grupy Zero-61, następnie Zero-69. Brał udział w najważniejszych prezentacjach polskiej sztuki na przełomie lat 60. i 70.: wystawie Fotografia subiektywna (BWA Kraków, 1968) i Fotografia poszukująca (Galeria Współczesna Warszawa, 1971). W 1970 r. Różycki był współzałożycielem Warsztatu Formy Filmowej i aktywnym uczestnikiem grupy do 1977 r. W tym okresie Różycki tworzył cykle fotograficzne m.in.: Konkluzje fotograficzne, Reguły gry, Fotografia warunkowa, a także oryginalne wypowiedzi z pogranicza badania medium i działań performatywnych jak \"Identyfikacja pozorna\" (1973). W swojej twórczości Andrzej Różycki konsekwentnie eksploruje medium fotograficzne, analizując ograniczenia i potencjał fotografii. W efekcie prowadzonych na gruncie fotografii dociekań, Różycki wypracował oryginalny i rozpoznawalny język, który z jednej strony opiera się na tradycji sztuki konceptualnej i analitycznej, a jednocześnie jest ekspresyjny, operuje archetypami i symbolami kulturowymi. W latach 70. i 80. współpracował z Wytwórnią Filmów Oświatowych w Łodzi. Jest twórcą licznych filmów dokumentalnych, poświęconych sztuce, antropologii, kulturze ludowej. W 2009 r. został odznaczony Srebrnym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis.