Henryk Gajewski prace audio i audiowizualne

Henryk Gajewski Prace

Henryk Gajewski dokumentacja

Henryk Gajewski

HENRYK GAJEWSKI artysta, filmowiec - urodzony w 1948 roku w Białymstoku, mieszka w Amsterdamie, Holandia. Twórca unikatowej koncepcji artystycznej Art Child, teorii Przedfaktów oraz Sztuki Interpersonalnej. Konceptualista, aktywny w wielu dziedzinach twórczych, jak fotografia, film, performance, happening, mail art, audio art, video art, internet. Jego prace były eksponowane między innymi w muzeach: Stedelijk Museum Amsterdam, Le Centre Pompidou Paryż, The Philadelphia Museum of Art, MACBA Barcelona, Centraal Museum Utrecht, Verzetsmuseum Amsterdam. Założyciel i animator Galerii Remont w Warszawie (1972-1979), Post Remont (1979-1981). Pomysłodawca i wydawca artystycznych zinów, biuletynów i serii książek, jak Post, Trans Remont Express, Art Text. Uczestnik Documenta 6 w Kassel, FIU (1977). Twórca pierwszej w Europie Środkowo-Wschodniej międzynarodowej manifestacji sztuki performance I am - International Artists Meeting (1978). Autor pierwszej w Polsce Internetowej akcji artystycznej - No War, YES ...(1995). Autor filmów artystycznych i dokumentalnych (1979 - 2012) m. in. Blinking, Pink, Audio Trap, Pasażer, Tilt Back, Identity, I am standing here, Otto & Bernard, The New Monument,10 x Pugliese.