Ryszard Waśko Fotografia

Ryszard Waśko Film

Ryszard Waśko Praca Dyplomowa

Ryszard Waśko

Ryszard Waśko (ur. 1947 w Nysie) Zajmuje się fotografią, filmem, video, rysunkiem, malarstwem, rzeźbą, jestautorem instalacji, performance. Kurator animator środowiska artystycznego. Studiował w WSFTiTv w Łodzi. Członek założonego przy Szkole Filmowej w 1970 r. Warsztatu Formy Filmowej. Zorganizował w Łodzi cykl międzynarodowych wystaw „Konstrukcja w Procesie” (pierwszy raz w 1981). W latach 1981-89 mieszkał w Niemczech Zachodnich. Stypendysta DAAD w Berlinie (1985). Na początku lat 90. założył Muzeum Artystów z siedzibami w Łodzi, Nowym Jorku, Tel Avivie, Berlinie, Paryżu, Cardiff, Melbourne, w ramach którego był kuratorem ponad 100 wystaw. W latach 1990- 92 pełnił funkcje dyrektora artystycznego słynnego muzeum P. S. 1 (dziś część MoMA). W latach 1997-99 mianowany na stanowisko prezydenta Międzynarodowego Zgromadzenia Artystów – IKG w Kolonii. W 2004 r. zainicjował i był kuratorem międzynarodowej wystawy Łódź Biennale. Brał udział w ważnych wystawach międzynarodowych: „Documenta 6” (Kassel 1977), „Pier and Ocean” w Hayward Gallery w Londynie i Rijksmuseum Kroller- Mueller w Otterlo (1980), Biennale w Wenecji (1998); „1, 2, 3 … avantgarde” Tate Modern, Londyn (2008), A History of Polish Avant-Garde Film, MoMA, Nowy Jork (2003). Laureat wielu nagród, odznaczony m.in. srebrnym medalem Gloria Artis.