Jan Dobkowski fotografia/ dokumentacja

Jan Dobkowski notatniki

Jan Dobkowski katalogi

Jan Dobkowski

Ur. 1942 w Łomży. Jest malarzem, rysownikiem, grafikiem, twórcą instalacji i performer. Laureat nagrody Ministra Kultury i Sztuki za upowszechnianie twórczości plastycznej (1970), stypendysta Fundacji Kościuszkowskiej w Nowym Jorku (1972). W roku 1970 otrzymał złoty medal i nagrodę na sympozjum Złotego Grona w Zielonej Górze, a w roku 1978 nagrodę krytyki artystycznej im. Cypriana Norwida za najlepsza wystawę roku. W roku 1994 został uhonorowany nagrodą im. Jana Cybisa za całokształt twórczości. W latach 1962-68 studiował na warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Z Jerzym Jurrym Zielińskim w 1967 r. założył grupę Neo-Neo-Neo. Nazwa grupy była wyrazem buntu młodych artystów, wobec wszystkiego tego, co w sztuce już było i przebrzmiało. Już podczas studiów Dobkowski wykształcił swój własnych charakterystyczny język wypowiedzi artystycznej, którym posługuje się i który rozwija do dziś: malował precyzyjne syntetyczne obrazy, budowane kilkoma kolorami, często zielenią i czerwienią lub czerwienią i kolorem niebieskim. Ważną rolę w jego twórczości, w jego myśleniu o sztuce i świecie odgrywała i nadal odgrywa problematyka linii. Dobkowski w latach 60. i 70. był jedną z kluczowych postaci polskiej sceny artystycznej. Uczestniczył w licznych spotkaniach, plenerach organizowanych przez polskie środowiska awangardowe. Jan Dobkowski mieszka i pracuje w Warszawie. Opracowanie tekstów zrealizowano w ramach stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego