Laboratorium Technik Prezentacyjnych odbitki

Laboratorium Technik Prezentacyjnych plakaty

Laboratorium Technik Prezentacyjnych dokumenty

Laboratorium Technik Prezentacyjnych

Grupa twórcza założona przez ówczesnych studentów Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach: Grzegorza Zgraję, Jacka i Jadwigę Singerów, Marka Kołaczkowskiego na przełomie na początku 1976 r. Nieformalną inauguracją działalności grupy było wydarzenie pod tytułem Portret - artyści posługując się dostępnymi technikami graficznymi i fotograficznymi stworzyli różne wersje portretów i autoportretów, zamieniając przestrzeń klatki schodowej na ASP w rodzaj environment. Następnie twórcy poszukiwali różnych możliwości pracy z filmem i wideo, używając w tym celu m.in. kamer znajdujących się na Politechnice Śląskiej, w związku z tym, że nie posiadali przenośnych kamer. Artyści byli aktywni jako grupa do końca lat 70. tworząc w tym czasie liczne prace w różnych technikach graficznych, fotografie, a przede wszystkim realizacje wideo: instalacje oraz prace emisyjne. Ciekawym aspektem ich twórczości (w szczególności widocznym u Grzegorza Zgrai) było zainteresowanie związkiem pomiędzy dźwiękiem a obrazem. W jego pracach wyraźnie widoczne są ślady twórczości Johna Cage. Jacek Singer często realizował prace typu closed-circuit. Jadwiga Singer chętnie posługiwała się w twórczości własnej swoim wizerunkiem, ciekawym wątkiem w jej twórczości są także filmy na taśmie 16 mm. Część z nich to analityczne prace o charakterze strukturalnym, ale w części z nich pojawiały się wątki autobiograficzne czy feministyczne. Wystawy i wydarzenia: 1979 Czas zatrzymany; Galeria BWA Poznań, Galeria BWA Łódź 1978 - I AM - International Artists Meeting; Galeria Remont, Warszawa - Grafika. Metody, postawy, tendencje. Międzynarodowe Biennale Grafiki w Krakowie - Ogólnopolska Wystawa Sztuki Młodych, BWA Sopot - Inne media, Galeria Studio, Warszawa 1977 - Laboratorium Technik Prezentacyjnych Galeria Mały Rynek, Kraków - Stany Graniczne Fotografii (sympozjum), ZPAF, Katowice - CDN. Prezentacje Sztuki Młodych, Warszawa - Fotografia medium sztuki (sympozjum), Wrocław 1976 -Fotografia poza galerią (sympozjum), Uniejów