Jolanta Marcolla film i video

Jolanta Marcolla autorskie albumy

Jolanta Marcolla dokumenty i katalogi

Jolanta Marcolla

(ur. 1950) Studiowała w trybie indywidualnym na Wydziale Malarstwa PWSSP we Wrocławiu (dyplom 1974). Autorka prac z wykorzystaniem fotografii, filmu i video. Współzałożycielka i członek grupy twórczej „Galeria Sztuki Aktualnej”, która w latach 1972–1975 zorganizowała i brała udział w wielu wydarzeniach artystycznych w kraju i za granicą m. in: „Pokaz 12” Galeria Permafo, (Wrocław 1972), „Świadomość Możliwości”, Galeria Akumulatory,(Poznań 1973), „Art and Informatic”, Studio Agora, (Maastricht Belgia 1974). Od 1975 artystka podjęła indywidualną aktywność artystyczną. Wystawia m. in: „Pokaz filmów i dokumentacji”, Galeria Labirynt, (Lublin 1976), „C. D. N. Prezentacja Sztuki Młodych”, (Warszawa 1977), „Z archiwum Filmu Eksperymentalnego” (Warszawa, Poznań, Nowy Jork 2002/03), „1, 2, 3 … Awangarda” (CSW, Warszawa 2007) ; Künstlerhaus Stuttgart, Niemcy 2007, sala rekalde, Bilbao Hiszpania 2007 / 2008; Z archiwum Filmu Eksperymentalnego, Warszawa, Poznań 2002, Nowy Jork 2003; Konceptualizm. Medium fotograficzne, Muzeum Miasta Łodzi, Łódź 2010; Polska Fotografia Konceptualna, Freies Museum - Berlin 2011