• zdarzenie lasota_1.m4v
  • DSC_7970.JPG

Zdarzenie

video

czas trwania: 6 min., 22 sek.

„Ale ja się niczym nie trudzę, nie zlecam niczego, wykonania jakichś brył, po prostu stawiam teleskop, więc Jowisz poruszając się, sam rysuje ślad na kliszy”. Te słowa Zdzisława Jurkiewicza to kwintesencja jego twórczości. Jurkiewicz mieszkał i tworzył we Wrocławiu, w jednopokojowym mieszkaniu przy ulicy Łaciarskiej, które zamienił w niezwykły gabinet osobliwości, pracownię i obserwatorium astronomiczne w jednym. Było to miejsce efemerycznych zdarzeń, których jedynym śladem jest dokumentacja fotograficzna. Swoją aktywność twórczą Jurkiewicz stopniowo redukował, otwierając się na procesy przyrody, zjawiska astronomiczne czy choćby zmiany pór dnia czy roku, a więc te wszystkie przejawy istnienia świata, które są dla nas dostępne, ale które nie zawsze potrafimy dostrzec.
W swoim filmie „Zdarzenie” Agnieszka Lasota odnosi się do tego właśnie aspektu twórczości Jurkiewicza. Etiuda metaforycznie ukazuje nam, że wszechświat może zaistnieć w swojej pełni wszędzie i w każdej chwili.

zdarzenie Agnieszka Lasota Zdzisław Jurkiewicz

Agnieszka Lasota - ukończyła wydział Architektury Wnętrz na warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych (1996 r.) oraz podyplomowe studia w Istituto Europeo di Design w Mediolanie (2006 r.). Artystka traktuje jako punkt wyjścia dla swoich późniejszych realizacji doświadczenie zdobyte w pracy w korporacjach (pracowała m.in. jako dyrektor kreatywnyw Fashion TV Polska). Obecnie, posługując się językiem z pogranicza designu i nowych mediów, stawia wielopoziomową diagnozę współczesnego konsumpcyjnego społeczeństwa. Uczestniczyła w licznych wystawach, targach i festiwalach designu, m.in. w Warszawie, Łodzi, Krakowie, Berlinie, Mediolanie, Londynie, Brukseli. Mieszka w Warszawie.