• telepatia.m4v
  • DSC_8319.JPG

Telepatia

video

czas trwania: 3 min. 3 sec.

reżyseria: Łukasz Jastrubczak, operatorka kamery: Małgorzata Mazur

“Telepatia” (2014) jest dokumentacją zdarzenia, w którym brały udział 3 osoby: Łukasz Jastrubczak, Paweł Kwiek oraz operatorka kamery Małgorzata Mazur. Zdarzenie odbyło się na początku października 2014 roku na przedmieściach Warszawy. Wyżej wymienione osoby podróżowały samochodem; Paweł Kwiek i Łukasz Jastrubczak próbowali porozumieć się przy pomocy telepatii, a Małgorzata Mazur rejestrowała tę próbę kamerą.

--------
Zdjęcia są dokumentacją spotkania Pawła Kwieka i Łukasza Jastrubczaka przy okazji projekcji Telepatii w Muzeum Narodowym w Warszawie w ramach Arton Review 2014. Podczas spotkania artyści powtórzyli akcję z lustrami, którą Paweł Kwiek zainicjował w latach siedemdziesiątych. Rozmowę z twórcami po projekcji poprowadził Dominik Kuryłek.

Archiwum Pawła Kwieka w Repozytorium Fundacji Arton: http://repozytorium.fundacjaarton.pl/index.php?action=view/category&catid=1&lang=pl

Łukasz Jastrubczak Paweł Kwiek Telepatia

Łukasz Jastrubczak – posługuje się różnymi mediami, takimi jak wideo, rzeźba, instalacja, koncert, interwencja, podróż, efemeryczne zdarzenie. Współtworzy grupę artystyczną “Krzysztofjastrubczakłukaszkaczmarek” z Krzysztofem Kaczmarkiem. Wspólnie z Sebastianem Cichockim jest autorem książki i cyklu zdarzeń pt. “Miraż”. Z Małgorzatą Mazur prowadzi instytucję “Centrum”. Jest laureatem konkursu “Spojrzenia 2013”. Gra na syntezatorze w zespole “Boring Drug”. Współpracuje z galerią Dawid Radziszewski w Warszawie. Mieszka w Szczecinie, gdzie pracuje na Akademii Sztuki.