• Bosacki - kartony 6 napi_1.m4v
  • DSC_8337_1.JPG

Kartony

video

czas trwania: 3 min. 39 sec.

Kamera porusza się wewnątrz układu kartonowych boksów. Uderzając w kolejne ściany, obala je i dzięki temu przemieszcza się z boksu do boksu. Kamera ma tym samym bezpośredni wpływ na konstrukcję kartonowej rzeźby. Ruch kamery określa kształt i dynamikę w istocie abstrakcyjnego obrazu filmowego.

--------

Zdjęcia są dokumentacją spotkania, które odbyło się w Muzeum Narodowym w Warszawie po projekcji filmu. W rozmowie, oprócz artysty, udział wzięli Daniel Muzyczuk i Łukasz Mojsak.
--------

Archiwum Wojciecha Bruszewskiego w Repozytorium Fundacji Arton: http://repozytorium.fundacjaarton.pl/index.php?action=view/category&catid=3&lang=pl

Piotr Bosacki Wojciech Bruszewski Kartony

Piotr Bosacki (ur. 1977) – w 2004 ukończył Akademię Sztuk Pięknych w Poznaniu. Pracuje na uczelni macierzystej w Katedrze Intermediów. Współtworzył grupę artystyczną PENERSTWO. Zajmuje się sztukami wizualnymi, kompozycją muzyczną i literaturą.W roku 2009 obmyślił technologię obrazu filmowego liniowego (filmu bez klatek). W roku 2012 opublikował „Urządzenie elementów” pracę teoretyczną na temat dzieła sztuki, jako konstrukcji językowej. W roku 2014 rozpoczął pracę nad cyklem filmów animowanych „Die Kunst der Animation”. Wybrane wystawy indywidualne:„Sztaby i zegary”, Galeria Foksal, Warszawa,
2009; „Czwarty zwój”, Muzeum Współczesne Wrocław, 2012; „Nie za bardzo”, Galeria Arsenał, Białystok, 2012;„Czarny zeszyt”, Galeria Stereo, Poznań, 2013; „Within the limits conditioned by the situation”, Dům umění města Brna, 2014.