• warsztat_2015_arton_202.jpg
  • warsztat_2015_arton_168_1.jpg

Portrety Pana Wacka Antczaka

początek lat siedemdziesiątych

fot. cz.-b., papier, odbitka srebrowa

18 x 13 cm

warsztat_2015_arton_202 - 218

licencja:

Józef Robakowski

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Wacław Antczak

Wacław Antczak (1911-1974) był poetą, performerem, aktorem, skrzypkiem, śpiewakiem, kompozytorem,, z zawodu, krawcem. Był także uczestnikiem kampanii wrześniowej w Ochotniczej Robotniczej Brygadzie Obrony Warszawy. Był związany z Państwową Wyższą Szkołą Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. Leona Schillera w Łodzi, w szczególności zaś - z Warsztatem Formy Filmowej. Antczak, zwany Panem Wackiem i uczestnicy Warsztatu Formy Filmowej spotkali się w PWSFTviT. Pan Wacek spędzał w Szkole wiele czasu - bywał często statystą filmowym. Szybko stał się współpracownikiem i przyjacielem grupy. Był towarzyszem licznych artystycznych podróży Warsztatu po Polsce, na Festiwal Filmów o Sztuce w Zakopanem; do Elbląga na wydarzenie Zbliżenia Młodego Warsztatu Twórczego - Kinolaboratorium podczas V Biennale Form Przestrzennych; Warszawy na akcję Czyszczenie Sztuki. Pan Wacek był uczestnikiem i bohaterem organizowanych przez Warsztat akcji i działań, m.in.filmu Reinkarnacja (film Warsztatu z 1974 r. zrealizowany przez całą grupę, przedstawiający Antczaka, recytującego swój wiersz); zaginionego filmu Pawła Kwieka Egzekucja (1972); filmu Andrzeja Różyckiego z 1974 r. Jakoby lepiej; akcji Józefa Robakowskiego Wysprzedaż mebli (1971). W 1973 r. w ramach uczestnictwa w Biennale w Sao Paulo, Warsztat zdecydował się, używając w tym celu różnych mediów: fotografii, wideo, filmu wysłać Pana Wacka do Ameryki Południowej. Tak powstała realizacja Przekaz z Łodzi.