• warsztat_2015_arton_383.jpg

warsztat_2015_arton_383

licencja:

Józef Robakowski

Digitalizację dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego

akcja warsztat warsztat formy filmowej konkurs podpis artystyczny

Akcja Warsztat miała miejsce w Muzeum Sztuki w Łodzi. Zaczęła się 31 stycznia, zakończyła 25 lutego 1973 r.

Artyści z Warsztatu Formy Filmowej, zaproszeni przez ówczesnego dyrektora Muzeum, Ryszarda Stanisławskiego, przygotowali program wydarzenia, na który składały się różnego rodzaju akcje, działania multimedialne, transmisje, projekcje telewizyjne, spektakl. Akcja Warsztat odbyła się pod hasłem Interesują nas wszelkie środki przekazu. Wernisaż odbył się w pustych salach Muzeum, które stopniowo zapełniały się dokumentacją fotograficzną akcji przeprowadzonych przez uczestników Warsztatu (autorem zdjęć był Zdzisław Sowiński).

Konkurs na podpis artystyczny był akcją angażującą do Akcji Warsztat publiczność. Uczestnicy Warsztatu Formy Filmowej umieścili w gazecie Głos Robotniczy ogłoszenie na najlepszy podpis artystyczny. Chętni mięli nadsyłać kartki z podpisem przez siebie wykonanym do Muzeum Sztuki. Wśród wielu propozycji jury konkursowe wyłoniło zwycięzców wręczyło nagrody książkowe. Kartki z konkursowymi podpisami eksponowano podczas trwania Akcji Warsztat w Salach Muzeum Sztuki.