• warsztat_2015_arton_388_1.jpg
  • warsztat_2015_arton_416.jpg

Transmisja - działanie w ramach Akcji Warsztat

1973

fotograficza cz.-b., odbitka srebrowa, papier

18 x 24 cm

warsztat_2015_arton_388

licencja:

Józef Robakowski

autor dokumentacji fotograficznej: Zdzisław Sowiński

Digitalizację dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego

tranmisja telewizyjna akcja warsztat warsztat formy filmowej

Transmisja telewizyjna miała miejsce 8 lutego 1973 r. Była to grupowa akcja Warsztatu Formy Filmowej w ramach Akcji Warsztat. Działanie polegało na transmitowaniu na żywo w przestrzeniach muzealnych obrazy z trzech miejsc z zewnątrz Muzeum Sztuki (róg pobliskich ulic, warsztat stolarski i prywatne mieszkanie). Był to przejaw zainteresowania grupy zjawiskiem transmisji i pogłębionej refleksji nad naturą telewizji. Warsztatowcy krytykowali oficjalną upaństwowioną telewizję i postulowali oczyszczenie technik telewizyjnych z propagandy i populistycznej, taniej rozrywki. Akcja Warsztat miała miejsce w Muzeum Sztuki w Łodzi. Zaczęła się 31 stycznia, zakończyła 25 lutego 1973 r. Artyści z Warsztatu Formy Filmowej, zaproszeni przez ówczesnego dyrektora Muzeum, Ryszarda Stanisławskiego, przygotowali program wydarzenia, na który składały się różnego rodzaju akcje, działania multimedialne, transmisje, projekcje telewizyjne, spektakl. Akcja Warsztat odbyła się pod hasłem Interesują nas wszelkie środki przekazu. Wernisaż odbył się w pustych salach Muzeum, które stopniowo zapełniały się dokumentacją fotograficzną akcji przeprowadzonych przez uczestników Warsztatu (autorem zdjęć był Zdzisław Sowiński).