• popiel_2016_arton_502.jpg

popiel_2016_arton_485-490, popiel_2016_arton_499-502

Jerzy Fedorowicz

Bielszy niż śnieg Ludmiła Popiel Jerzy Fedorowicz

W zrealizowanej wraz z Jerzym Fedorowiczem akcji Bielszy niż śnieg Ludmiła Popiel podejmuje językową grę, w której wątek konfrontacji opisu słownego z rzeczywistością wypełniony zostaje odniesieniami duchowymi.

Izabela Marczak pisze:

Lapidarna, pełna liryzmu praca L. Popiel i J. Fedorowicza była pewnym modelowym zobrazowaniem znanego, funkcjonującego od lat w kulturze niezwykle głębokiego w treściach cytatu biblijnego „...a ponad śnieg bielszy się staną”. Wtajemniczeni uczestnicy akcji, ci którzy otrzymali kartkę z napisem „bielszy niż śnieg” na zamarzniętym, ośnieżonym stawie otoczyli kręgiem leżącą „postać człowieka”, wyciętą z szarej płyty pilśniowej, wokół której J. Fedorowicz wydzielił obszar czerwoną nitką. Po czym ubrani w białe fartuchy artyści zamalowali białą farbą postać leżącą na śniegu.” (Izabela Marczak, Działalność społeczna i twórczość artystyczna Ludmiły Popiel i Jerzego Fedorowicza, praca magisterska pod kierunkiem prof. Janusza Boguckiego na Wydziale Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, 1982.)