Historia wideo lat 70. w Polsce

ⓒ Fundacja Arton i Artyści

Warszawa, 2016

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego

"(...) Za początek historii wideo uważany jest 4 października 1965. Tego dnia w posiadanie nowego produktu firmy Sony – przenośnej kamery Portapak – wszedł Nam June Paik (1932-2006). Za pomocą Portapak’a, z okna taksówki, Paik zarejestrował korek uliczny, który powstał podczas przejazdu papieża Pawła VI ulicami Nowego Jorku. Nagranie zostało następnie pokazane, podczas spontanicznie zorganizowanego przez Paik’a kameralnego pokazu w Café a Go-Go w Greenwich Village. Wideo radykalnie zmieniło sztukę. Zmieniło ją tak głęboko, że współcześnie niemal nie zdajemy sobie z tego sprawy, trudno jest dziś – w dobie mediów społecznościowych i wszechobecnych kamer cyfrowych, wyobrazić lub przypomnieć sobie, czym było ich pojawienie się w ogóle i czym było ono dla artystów."Publikacja przygotowana przez Marikę Kuźmicz jest pierwszym z cyklu opracowań poświęconych polskiej sztuce lat 70. dostępnych nieodpłatnie w formie e-booka na stronie www Fundacji Arton. Książka powstała w wyniku pracy autorki w archiwach artystów zajmujących się sztuką wideo w Polsce w latach 70. oraz na podstawie cyklu wykładów poświęconych historii wideo, które zostały wygłoszone w Instytucie Historii Sztuki w roku akademickim 2015/2016.